۱. مطابق نظريه لوويس اسيد به مادهاي اطلاق ميشود که:
الف)پروتون آزاد نمايد. ب)الکترون در اختيار گذارد.
ج)الکترون پذيرش نمايد. د)پروتون پذيرش نمايد.
گزینه ج صحیح است.
۲. چرا شکل محلول کلريد پتاسيم از شکل جامد (قرص) آن تحريک گوارشي کمتري ايجاد ميکند؟
الف)شکل محلول پايدارتر است
ب)در شکل محلول، دارو در مايعات گوارشي رقيق ميشود.
ج)چون شکل قرص، آسيب مکانيکي وارد ميکند.
د)شکل قرص دير باز ميشود.
گزينه ب صحیح است.
۳. کدام ماده زير جز شيرین کنندهاي صناعي است؟
الف)فروکتوز ب)شيرينبيان ج)آسپارتام د)ايزومالت
گزينه ج صحیح است.
۴. رايجترين کمک حلالي که به آب اضافه ميشود، چيست؟
الف)الکل ب)گليسرول ج)شربت د)پروپيلن گلايکول
گزينه الف صحیح است.
۵. کداميک از موارد زير پرمصرفترين ماده جهت اصلاح دانسيته است؟
الف)کلرور سديم ب)دکستروز ج)گلوکز د)گليسرول
گزينه ب صحیح است.
۶. کداميک از موارد زير جز شيرين کنندههاي قوي محسوب ميشود؟
الف)ساکارز ب)شربت اينورت ج)گلوکز د)آسپارتام
گزينه د صحیح است.
۷. کداميک از مواد زير، افزایش دهنده ويسکوزيته نميباشد؟
الف)پویدون ب)هيدروکسي اتيل سلولز
ج)کاربومر د)دکستروز ۵ درصد
گزينه د صحیح است.
۸. کدام گزينه صحيح نميباشد؟
الف)براي طعم ليمويي، رنگ نارنجي مناسب است.
ب)در فرآوردههاي ديابتي، سوربيتول مناسب است.
ج)براي داروهاي با طعم ترش، طعم مرکبات مناسب است.
د)رنگهای نامحلول، پیگمان نامیده میشوند.
گزينه الف صحیح است.
۹. در ارتباط با محلولها کدام صحيح است؟
الف)هميشه حلال به مقدار بيشتري از حل شونده حضور دارد.
ب)حل شونده هميشه جامد است.
ج)يک محلول، سيستمي همگن و دو فاز است.
د)شربت ساده که حاوی ۳/۳۳ درصد آب است محلول محسوب ميشود.
گزينه د صحیح است.
۱۰. کدام گزينه بيانگر مزاياي ساکارز نيست؟
الف)پايداري در دامنه pH بين ۴ تا ۸
ب)تأثير خوشايند بر مخاط گلو
ج)بيتأثير بر پوسيدگي دندان
د)پوشاننده طعم شور و تلخ
گزينه ج صحیح است.
۱۱. کداميک جز اسامي مترادف آمارانت نيست؟
الف)E123 ب)C۱ foud Red۹
ج)Bordeuax S د)Beet root
گزينه د صحیح است.
۱۲. در مورد مواد اصلاح کننده دانسيته، کدام گزينه صحيح است؟
الف)در فرمولاسيون بيهوش کنندهها بهکار ميروند.
ب)دکستروز پرمصرفترين ماده جهت اصلاح دانسيته ميباشد.
ج)دانسيته را به واسطه گلايکول تصحيح ميکند.
د)دکستروز ماده مناسب جهت هيپو باريک نمودن فرآورده است.
گزينه ب صحیح است.
۱۳. در ارتباط با محلولها کدام گزينه صحيح ميباشد؟
الف)حلال به مقدار بيشتري در سيستم وجود دارد.
ب)حل شونده هميشه جامد است.
ج)يک محلول سيستمي هتروژن و چند فازي است.
د)حل شونده به صورت مولکولي و يا يوني داخل حلال پراکنده است.
گزينه د صحیح است.
۱۴. کدام جمله صحيح است؟
الف)در فرآوردههاي ديابتي سوربيتول توصيه نميشود.
ب)سديم ساخارين ۲۰۰ تا ۷۰۰ مرتبه شيرينتر از ساکارز است.
ج)آمارانت جز رنگهاي محلول در روغن است.
د)سن بيمار در انتخاب طعم دهندههاي مناسب در نظر گرفته نميشود.
گزينه ب. صحیح است.
۱۵. کدام گزينه صحيح ميباشد؟
الف)براي طعم ليمويي، رنگ سبز مناسب است.
ب)در فرآوردههاي کودکان، طعم ترش مناسب است.
ج)براي داروهاي با طعم ترش، طعم مرکبات مناسب است.
د)طعم تلخ را نميتوان از بين برد.
گزينه ج صحیح است.
۱۶. کدام الکل پليهيدريک به علت سميت قابل استفاده نميباشد؟
الف)پلي اتيلن گلايکول ب)گلايکول
ج)پروپيلن گلايکول د)گليسرين
گزينه ب صحیح است.
۱۷. آمارانت، رنگ محلول در آبي است با نامهاي مترادف زير، بجز:
الف)C۱ Acid Red 27 ب)E123
ج)FD2 د)Beet root
گزينه د صحیح است.
۱۸. کداميک از سيستمهاي بافري زير صرفاً در فرمولاسيونهاي مخصوص مصارف خارجي کاربرد دارند؟
الف) کربنات ها ب )سیترات ها ج) بورات ها د) فسفات ها
گزينه ج صحیح است.
۱۹. قند مورد استفاده در تهيه شربت ساده (Simple syrup) کدام است؟
الف)گلوکز ب)سوکروز ج)ساخارين د)سوربيتول
گزينه ب صحيح ميباشد.
۲۰. از روشهاي مطرح براي تهيه بسياري از محلولهاي دارويي، روش ……… ميباشد.
الف)Percolation ب)Extraction
ج)Simple solution د)Co-precipitation
گزينه ج صحيح ميباشد.
۲۱. کداميک از حلالهاي زير در تهيه محلولهاي خوراکي کاربردي ندارد؟
الف)اتيل الکل ب)گليسرين
ج)ايزوپروپيل الکل د)پروپيلن گليکول
گزينه ج صحيح ميباشد.
۲۲. تنظيم ايزوتونيسيته کداميک از فرآوردههاي زير ضروري است؟
الف)قطره گوشي ب)قطره چشمي ج)قطره دهاني د)قطره پوستي
گزينه ب صحيح ميباشد.
۲۳. کداميک از ترکيبات زير را ميتوان جهت جلوگيري از آلودگي قارچي (به عنوان عامل ضد قارچ) به محلولهاي داروئي اضافه نمود؟
الف)آمارانت ب)متابيسولنيت پتاسيم
ج)بنزيل الکل د)اسيد سوربيک
گزينه د صحيح ميباشد.
۲۴. کداميک محلوليت بيشتري در آب دارد؟
الف)سلولز ب)متيل سلولز ج)اتيل سلولز د)پروپيل سلولز
گزينه ب صحيح ميباشد.
۲۵. نقش سيکلودکسترين در يک محلول داروئي چيست؟
الف)افزايش محلوليت دارو
ب)جلوگيري از رشد ميکروارگانيسمها در محلول
ج)بهبود طعم دارو
د)کاهش توأم محلول
گزينه الف صحيح ميباشد.
۲۶. کداميک از ترکيبات زير را به عنوان آنتي اکسيدان در فرمولاسيون محلولهاي داروئي استفاده خواهيد نمود؟
الف)PVP ب)آوسيل ج)تارترازين د)BHT
گزينه د صحيح ميباشد.
۲۷. تايمروسال (Thimerosal) معمولاً در کداميک از فرآوردههاي سترون زير به عنوان پرزرواتيو مصرف ميشود؟
الف)سوسپانسيونهاي تزريقي ب)فرآوردههاي تزريقي ليوفيليزه
ج)محلولهاي شستشوي چشم د)محلولهاي قندي- نمکي تزريقي
گزينه د صحيح ميباشد.
۲۸. کدامیک از عوامل شیرین کننده زیر در صورت افزودن به محلولهای دارویی خوراکی، در درمای محیط دچار تخریب قابل توجه خواهد شد؟
الف) سوربیتول ب) آسپارتام ج) گلیسرین د) سدیم ساخارین
گزینه ب صحیح است.
۲۹. کدامیک از حلالهای زیر جهت تهیه محلولهای موضعی استفاده نمیشود؟
الف) دی متیل اتر ب) ایزوپروپیل الکل ج) بنزیل الکل د) بوتیل پالمیتات
گزینه الف صحیح است.
۳۰. قند مورد استفاده در تهیه شربت ساده (simple syrup) …….. است.
الف) ساخارین ب) گلوکز ج) سوکروز د) سوربیتول
گزینه ج صحیح است.
گروه آموزشی دکتر جاویدی