1. در کداميک از سيستم هاي پراکنده کلوئيدي احتمال پديده Coalsecence بيشتر است و به چه دلیل؟

الف)ليوفوبيک به علت انرژي سطحي پايين                        ب)ليوفيليک به علت انرژي سطحي بالا

ج)ليوفوبيک به علت انرژي سطحي بالا                                د)ليوفيليک به علت انرژي سطحي پائين

(فارماسیوتيکس ۸۹)

گزینه ج صحیح است.

  1. از Cetrimide به عنوان يک سورفاکتانت ………….. در تهيه Emulsifying waxesاستفاده مي­ شود.

الف)آنيوني                            ب)کاتيوني           ج)غيريوني           د)آمفوتريک

(فارماسیوتيکس ۸۹)

گزینه ب صحیح است.

  1. نمونه ­اي از يک امولسيون با مواد زير تهيه شده است. HLB اين امولسيون چقدر است؟  

الف)۸/۷               ب)۵/۵                ج)۶/۱۰               د)۳/۱۴

(نانو ۹۰)

HLB مقادير

اجزا

۹ ۱۵ گرم موم زنبور عسل
۱۲ ۱۰ گرم لانولين
۱۰ ۲۰ گرم پارافين جامد
۱۵ ۵ گرم سيتيل الکل
۲ گرم امولسيفاير
تا ۱۰۰ گرم آب

گزینه ج صحیح است.


۴.کدام گروه از سورفاکتانت­ هاي زير نقش مرطوب­ کنندگي بارزتري دارند
؟

الف)سورفاکنتانت­ هايي با HLB 8-3

ب)سورفاکتانت ­هايي با HLB 16-8

ج)سورفاکتانت­ هايي با HLB 9-6

د)سورفاکتانت­ هايي با HLB 16-13

(نانو۹۱)

گزینه ج صحیح است.

  1. در ساخت يک لوسيون بدن، ۲۵% روغن با ترکيب زير به کار رفته است. HLB مورد نياز اين لوسيون چقدر است؟

۱۰%  (Soyebean oil (HLB=7

 Cocoa butter  (HLB=6)  ۷.۵%

   ۷.۵%  (Mango butter (HLB=8

الف)۷                 ب)۶                  ج)۸                   د)۵/۱۰

(نانو ۹۱)

گزینه الف صحیح است.

  1. کدام گزينه در مورد ميکروامولسيون صحيح است؟

الف)فرآورده مات است                                                                  ب)سيستم ايزوتروپيک است

ج)فرآورده از نظر ترموديناميکي ناپايدار است                                د)اندازه ذرات بزرگتر از يک ميکرون است.

(نانو ۹۱)

گزینه ب صحیح است.

  1. بر اساس تعادل هيدروفيل- ليپوفيل (HLB) کدام گروه از مواد فعال سطحي زير مي ­توانند نقش مرطوب­کنندگي بهتري داشته باشند؟

الف)آنهايي که عدد HLB آنها بين ۸-۳ باشد.

ب)آنهايي که عدد HLB آنها بين ۹-۶ باشد.

ج)انهايي که عدد HLB آنها بين ۱۶-۸ باشد.

د)آنهايي که عدد HLB آنها بين ۱۶-۱۳ باشد.

(سیوتیکس۹۱)

گزینه ب صحیح است.

  1. مکانيسم عمل ذرات ريز جامد در پايداري امولسيون ها کدام است؟

الف)افزايش کشش بين سطحي آب- روغن

ب)کاهش کشش بين سطحي آب – روغن

ج)کاهش اندازه قطرک­هاي فاز پراکنده

د)جذب شدن در بین سطح روغن – آب

(سیوتيکس ۹۱)

گزینه ب صحیح است.

  1. چگونه مي­ توان از وقوع خامه­ اي شدن (creaming) در امولسيون ها جلوگيري کرد؟

الف)کاهش اندازه ذرات- کاهش ويسکوزيته

ب)افزايش اندازه ذرات- افزايش ويسکوزيته

ج)کاهش اندازه ذرات- افزايش ويسکوزيته

د)افزايش اندازه ذرات- کاهش ويسکوزيته

(سويتيکس ۹۱)

گزینه ج صحیح است.

  1. در تعيين نوع امولسيون بر مبناي قابليت هدايت الکتريکي کدام نوع امولسيون قابليت هدايت الکتريکي بيشتري دارد؟

الف)آب در روغن                                     ب)هيدروفوب       ج)آمفي­فيل          د)هيدروفيل

(سیوتیکس,۹۱)

گزینه د صحیح است.

  1. کدام سورفاکتانت، ناسازگاري فراواني با پرزرواتيوها نشان مي­ دهد؟

الف)توئین             ب)ستين              ج)کاتيوني                        د)آمفوتري

(داروسازي سنتي- ۸۷)

گزينه ب صحيح است.

  1. کدام نوع سورفاکتانت فقط براي فرمولاسيون کرم­هاي ضدعفوني کننده موضعي مناسب است؟

الف)غيريوني          ب)آنيوني             ج)کاتيوني                        د)آمفوتري

(داروسازي سنتي- ۸۷)

گزينه ج صحيح است.

  1. کدام تعريف زير لينمان ها را دربرمي­ گيرد؟

الف)فراورده ­هايي که پس از مصرف بر روي پوست يا مخاط، حلال آنها تبخير شده و ماده اصلي دارويي باقي مي­ ماند.

ب)فراورده­ هايي که به منظور ماساژ دادن بر روي پوست تهيه و معمولاً حاوي مواد ضدالتهابي هستند.

ج)فرورده­ هايي که مصرف آنها بر روي پوست باعث مرطوب نگه داشتن يا خنک شدن پوست مي­ شود.

د)فراورده ­هايي که به شکل مايع بوده و به منظور تزريق وريدي استفاده مي­ شوند.

(داروسازي سنتي- ۸۷)

گزينه ب صحيح است.

  1. چنانچه قطرک­ هاي روغن در درون قطرات آب پراکنده شود و کل آن درون يک فاز روغني پخش شود چه نوع امولسيوني به دست خواهد آمد؟

الف)روغن در آب در روغن                            ب)آب در روغن

ج)روغن در آب                                         د)آب در روغن در آب

(داروسازي سنتي- ۸۷)

گزينه الف صحيح است.

  1. کدام ماده با افزايش ويسکوزيته فاز پيوسته باعث افزايش پايداري امولسيون مي­ شود؟

الف)شربت ساده      ب)گليسيرين         ج)موم زنبورعسل          د)هيدروکلوييدها

(داروسازي سنتي- ۸۷)

گزينه د صحيح است.

۱۶. کدام گزينه صحيح نيست؟

الف)ليمان­ ها محلول هايي هستند که براي مالش دادن روي پوست مي ­باشند.

ب)کیلتوس داراي ويسکوزيته بالا بوده و براي بهبود سرفه استفاده مي­ شود.

ج)کلودیون محلول هايي هستند که در مقادير کم روي پوست به کمک برس استفاده مي­ شود.

د)لوسيون ­ها محلول هايي هستند که روي پوست بدون مالش استفاده مي ­شوند.

(داروسازي سنتي- ۸۷)

گزينه ج صحيح است.

  1. استرهاي پاراهيدروکسي بنزوئيک اسيد در فرمولاسيون چه نقشي دارد؟

الف)اکسيدان          ب)طعم دهنده        ج)احياکننده           د)نگهدارنده ضدميکروبي

(داروسازي سنتي- ۸۷)

گزينه د صحيح است.

  1. سورفاکتانت­ هايي که به عنوان حل­ کننده (solublizer) مورد استفاده قرار مي­ گيرند داراي HLB برابر …………… مي ­باشند؟

الف)۱۵-۸             ب)۸-۳               ج)۱۸-۱۵             د)۹-۷

(داروسازي سنتي- ۸۸)

گزينه ج صحيح است.

  1. سرعت خامه ­اي شدن در امولسيون را با کداميک از روش هاي زير نمي­ توان کاهش داد؟

الف)افزايش ويسکوزيته فاز پيوسته                     ب)کاهش ويسکوزيته فاز پيوسته

ج)کاهش اختلاف دانسيته مابين دوفاز                  د)کاهش اندازه قطرک­ها

(داروسازي سنتي- ۸۹)

گزينه ب صحيح است.

  1. در خصوص عوامل افزاينده گرانروي (ويسکوزيته) کدام عبارت صحيح است؟

الف)اغلب يک پليمر آبگريز است.

ب)اغلب يک پليمر آبدوست است.

ج)سبب افزايش سرعت انحلال مي­گردد.

د)سبب افزايش سرعت حرکت مولکولهاي دارو به سمت غشاي جذبي مي­شود.

(داروسازي سنتي- ۸۹)

گزينه ب صحيح است.

  1. در سورفاکتانت Ploxamer , Lecithin از نظر ساختار شيميايي، به ترتيب جزو کدام گروه از سورفاکتانت­ ها هستند؟

الف)آنيونيک و کاتيونيک                                ب)آنيونيک غيريوني

ج)کاتيوني و Zwitterionic                               د)zwitterionic و غيريوني

(داروسازي سنتي- ۸۹)

گزينه د صحيح است.

  1. در مورد اصلاح­ کننده­ هاي دانسيته کدام صحيح است؟

الف)در فرمولاسيون مرطوب کننده­ ها به کار مي­روند.

ب)دانسيته را به واسطه پروپيلن گلايکول تصحيح مي­ کنند.

ج)در بي­حس­ کننده­ هاي نخاعي به کار مي ­روند.

د)دکستروزماده مناسب جهت تنظيم دانسيته نيست.

(داروسازي سنتي- ۸۹)

گزينه ب صحيح است.

  1. کدام گزينه صحيح نیست؟

الف)لوسين­ها به شکل محلول روي پوست استفاده مي ­شوند.

ب)ليمان­ها به منظور ماساژ دادن روي پوست تهيه مي ­شوند.

ج)حلال پنت ها (paints) ها عموماً الکل، استون يا اتر است.

د)کلودیون ها، هيدروژل­هاي ماليدني مي­ باشند.

(داروسازي سنتي- ۹۰)

گزينه د صحيح است.

  1. تجمع ذره ­اي به نحوي که ذرات از يکديگر فاصله داشته باشند تعريف کدام است؟

الف)فلوکولاسيون    ب)بهم چسبيدن      ج)تجمع              د)حلال­ پوششي

(داروسازي سنتي- ۹۱)

گزينه الف صحيح است.

  1. سرعت creaming در امولسيون­ ها با کدام مورد زير افزايش مي­ يابد؟

الف)افزايش اندازه قطرک­ها                              ب)افزايش دما

ج)کاهش اختلاف دانسيته بين ۲ فاز                    د)افزايش ويسکوزيته فاز پيوسته

(داروسازي سنتي- ۹۱)

گزينه الف صحيح است.

  1. کدام گزينه صحيح است؟

الف)هر فازي که عامل امولسيون کننده در آن حلاليت کمتري داشته باشد، فاز پيوسته امولسيون را تشکيل خواهد داد.

ب) هر فازي که عامل امولسيون کننده در آن حلاليت کندتري داشته باشد، فاز پيوسته امولسيون را تشکيل خواهد داد.

ج)سورفاکتانت ­هاي غيريوني امولسيون روغن در آب به وجود مي ­آورند.

د)سورفاکتانت­ هاي غيريوني امولسيون آب در روغن به وجود مي ­آورند.

(داروسازي سنتي- ۹۱)

گزينه ج و د صحيح است.

  1. امولسيون‌هاي خوراکي معمولاً به کدام‌يک از صورت‌هاي زير مي‌باشند؟

الف)O/W             ب)W/O              ج)O/W/O            د)W/O/W

(زيست مواد دارويي، ۹۳)

گزينه الف صحيح مي‌باشد.

  1. ناپايداري جدا شدن امولسيون به دو بخش که يک بخش نسبت به ديگري غني‌تر از فاز پراکنده باشد، چه نام دارد؟

الف) Coalescence                ب)Breaking         ج)Cracking                      د)Creaming

(زيست مواد دارويي، ۹۳)

گزينه د صحيح مي‌باشد.

  1. به منظور ممانعت از کوآگولاسيون يا فلوکولاسيون بين ذرات در يک سيستم کلوئيدي، مي‌بايست:

الف)                                               ب)

ج)                                                 د)

(زيست مواد دارويي، ۹۳)

گزينه الف صحيح مي‌باشد.

  1. پايدارسازي ذرات کلوئيدي بر عليه کوآگولاسيون، با استفاده از پليمرهاي غير يوني در غياب بار الکتريکي، ……….. ناميده مي‌شود.

الف)دفلوکولاسيون                                       ب)فلوکولاسيون کنترل شده

ج)پايدارسازي استريک                                  د)پايدارسازي کنترل شده

(زيست مواد دارويي، ۹۳)

گزينه ج صحيح مي‌باشد.

  1. سرعت خامه‌اي شدن در امولسيون را با کدامیک از روش‌هاي زير، نمي‌توان کاهش داد؟

الف)افزایش  ويسکوزيته فاز پيوسته

ب)کاهش ويسکوزيته فاز پيوسته

ج)کاهش اختلاف دانسيته مابين دو فاز

د)کاهش اندازه قطرک‌ها

(کنترل دارو- ۸۹)

گزينه ب صحيح مي‌باشد.

  1. کدام گزينه در امولسيون صحيح است؟

الف)براي محافظت بهتر نيازي به توزيع نگهدارنده در فاز روغن نيست.

ب)اگر گراويته مخصوص دو فاز برابر باشد کريمينگ تسريع مي‌شود.

ج)در سيستم‌هاي فلوکوله بهم زدن شديد باعث افزايش ويسکوزيته مي‌شود.

د)مطابق معادله آرينيوس افزايش ۱۰ درجه دما باعث دوبرابر شدن سرعت واکنش‌هاي شيميايي مي‌شود.

(فارماسيوتيکس، ۹۲)

گزينه ج صحيح مي‌باشد.

  1. کدام گزينه در مورد پايداري امولسيون‌ها صحيح است؟

الف)افزايش گراويته باعث تشريع جدا شدن فاز پراکنده مي‌شود.

ب)افزايش گراويته تأثيري روي پايداري ندارد.

ج)بهم زدن‌هاي شديد تأثيري روي پايداري ندارد.

د)بهم زدن‌هاي شديد، پايداري امولسيون را افزايش مي‌دهد.

(فارماسيوتيکس، ۹۲)

گزينه الف صحيح مي‌باشد.

  1. کدام‌يک از بهم زن‌هاي زير براي تهيه امولسيوني با اندازه ذرات فوق‌العاده ريز و با ويسکوزيته متوسط پيشنهاد مي‌شود؟

الف)Simple top enttering propeller mixers

ب)Turbine type mixers

ج)Homogenizers

د)Ultrasonifiers

(فارماسيوتيکس، ۹۲)

گزينه د صحيح مي‌باشد.

  1. کدام گزينه در خصوص ناپايداري خامه‌اي شدن (Creaming) و شکستن (Cracking) در امولسيون‌ها نادرست است؟

الف)در ناپايداري خامه‌اي شدن، با هم زدن امولسيون مي‌توان به حالت اوليه دست يافت.

ب)در ناپايداري خامه‌اي شدن احتمال برداشتن دوز مصرفي نادرست، وجود دارد.

ج)با افزايش ويسکوزيته فاز خارجي مي‌توان ناپايداري شکستن را برطرف نمود.

د)ناپايداري شکستن ممکن است به دنبال پديده الحاق (Coalescence) اتفاق بيفتد.

(فارماسيوتيکس، ۹۲)

گزينه ج صحيح مي‌باشد.

  1. کدام گزينه در مورد تشخيص نوع امولسيون صحيح نمي‌باشد؟

الف)امولسيون آب در روغن قابليت هدايت الکتريکي بيش‌تري دارد.

ب)فاز داخلي امولسيون روغن در آب توسط رنگ محلول در آب، رنگي مي‌شود.

ج)امولسيون روغن در آب توسط محلول‌هاي مائي قابل رقيق شدن است.

د)فاز خارجي امولسيون روغن در آب توسط رنگ محلول در آب رنگي مي‌شود.

(فارماسيوتيکس، ۹۲)

گزينه الف و ب صحيح مي‌باشد.

  1. کدام‌يک از ناپايداري‌هاي امولسيون، برگشت‌پذير است؟

الف)Creaming       ب)Coalescence     ج)Flocculation      د)Cake Formation

(ارتقاء، ۹۴)

گزينه الف صحيح مي‌باشد.

  1. کدام‌يک از سورفکتانت‌هاي زير به عنوان امولسيفاير در امولسيون‌هاي تزريقي به‌کار مي‌روند؟

الف)ليسيتين                                               ب)سديم لوريل سولفات

ج)پتاسيم اولئات                                          د)توئين ۸۰

(ارتقاء، ۹۳)

گزينه الف صحيح مي‌باشد.

  1. کدام‌يک از مواد زير به عنوان امولسيفاير در فرمولاسيون‌هاي داروئي به‌کار مي‌رود؟

الف)ژلاتين            ب)روغن پنبه        ج)Cinnamon oil          د)پلي سوربات

(ارتقاء، ۹۳)

گزينه د صحيح مي‌باشد.

  1. چگونه مي‌توان از وقوع خامه‌اي شدن (Creaming) در امولسيون‌ها جلوگيري کرد؟

الف)کاهش اندازه ذرات- کاهش ويسکوزيته

ب)افزايش اندازه ذرات- افزايش ويسکوزيته

ج)کاهش اندازه ذرات- افزايش ويسکوزيته

د)افزايش اندازه ذرات، کاهش ويسکوزيته

(ارتقاء، ۹۳)

گزينه ج صحيح مي‌باشد.

  1. کدام دسته از مواد زير داراي بالاترين HLB خواهد بود؟

الف)Antifoamings                                       ب)W/O Emulsifiers

ج)Wetting agents                                       د)Detergent

(فارماسیوتیکس، ۸۸)

گزينه د صحيح مي‌باشد.

  1. کدام‌يک از موارد زير جهت افزايش نفوذپذيري کيک در فرآيند صاف کردن صحيح است؟

الف)افزايش فشار وارده به فيلتر

ب)افزايش دماي سيستم

ج)کاهش اندازه ذرات کيک

د)افزودن کمک فيلتر به سيستم

(فارماسیوتیکس، ۸۸)

گزينه الف صحيح مي‌باشد.

  1. مکانيسم عمل ذرات ريز جامد در پايداري امولسيون‌ها کدام است؟

الف)جذب شدن در بين سطح روغن- آب

ب)کاهش کشش بين سطحي آب- روغن

ج)کاهش اندازه گلبول‌هاي فاز پراکنده

د)افزايش کشش بين سطحي آب- روغن

(فارماسیوتیکس، ۸۸)

گزينه الف صحيح مي‌باشد.

  1. چنان‌چه HBL مورد نياز براي تشکيل امولسيون W/O برابر ۷ باشد، جهت ساخت امولسيون از (HBL=8.7) Span 20 و (HBL=4.2) Span 80 استفاده شده است. چه درصدي از Span 20 لازم است؟

الف)۳۰                ب)۴۰                 ج)۵۰                  د)۶۰

(فارماسیوتیکس، ۸۸)

گزينه د صحيح مي‌باشد.

  1. در مورد نوع امولسيون کدام عبارت صحيح است؟

الف)فازي که امولسيون کننده در آن بهتر حل شود تمايل دارد فاز خارجي شود.

ب)فازي که امولسيون کننده در آن کم‌تر حل شود تمايل دارد فاز خارجي شود.

ج)فازي که ذرات آن تمايل بيش‌تري براي ادغام دارد، فاز داخلي خواهد شد.

د)فازي که ويسکوزيته بيش‌تري دارد، تمايل دارد فاز داخلي شود.

(فارماسیوتیکس، ۸۸)

گزينه الف  صحيح مي‌باشد.

  1. با چه تمهيداتي مي­ توان از خامه­ اي شدن (creaming) امولسيون­ ها جلوگيري کرد؟

الف)تهيه امولسيون با قطرک­هاي ريز

ب)کاهش ويسکوزيته فاز پيوسته

ج)رساندن غلظت فاز پراکنده امولسيون به کمتر از ۲۰ درصد

د)افزايش اختلاف دانسيته بين دو فاز امولسيون

(زیست مواد دارویی، ۹۲)

گزينه الف صحيح است.

  1. در خصوص کلوئيدهاي هيدروفيلي که به عنوان پايدارکننده امولسیون ها مصرف مي ­شوند کدام عبارت صحيح است؟

الف)ترکيباتي از قبيل آلومينيوم و منيزيم هيدروکسيد که در اين دسته قرار مي­ گيرند، با ايجاد يک لايه تک مولکولي باعث پايداري امولسيون مي­ شوند.

ب)پروتئين­هايي از قبيل ژلاتين و همچنين مشتقات سلولز در اين گروه قرار مي­ گيرند.

ج)اين ترکيبات از طريق تشکيل فيلم چند مولکولي روي ذرات فاز پراکنده باعث پايداري امولسيون مي ­شوند.

د)اين ترکيبات از طريق کاهش بار موجود روي ذرات فاز پراکنده باعث پايداري امولسيون مي­ شوند.

(زیست مواد دارویی، ۹۲)

گزينه ج صحيح است.

  1. کدام گزینه در مورد پديده creaming در امولسيون­ها صحيح مي­ شود؟

الف)سرعت craming با افزايش اندازه ذرات فاز پراکنده کاهش مي­ يابد.

ب) سرعت craming با افزايش ويسکوزيته فاز پيوسته کاهش مي­ يابد.

ج) سرعت craming با افزايش اختلاف دانسيته دو فاز کاهش مي ­يابد.

د) سرعت craming با افزايش دانسيته فاز پيوسته افزايش مي­ يابد.

(زیست مواد دارویی، ۹۱)

گزينه ب صحيح است.

  1. به منظور تشخيص افتراقي امولسيون­ هاي از کدام آزمايش کاربردي ندارد؟

الف)اختلاط­ پذيري در روغن يا آب                     ب)اندازه­ گيري هدايت الکتريکي فاز خارجي

ج)آزمون­ هاي رنگي                                      د)اندازه ­گيري pH فاز خارجي

(کنترل دارو، ۹۲)

گزينه د صحيح است.

  1. امولسيون­ هايي که براي تزريق داخل وريدي تهيه مي­ شوند:

الف)بايستي الزاماً از نوع روغن در آب در روغن (o/w/o) باشند.

ب)مي­ توانند از نوع روغن در آب (o/w) و يا آب در روغن (w/o) باشند.

ج)بايد الزاماً از نوع روغن در آب (o/w) باشند.

د)بايد الزاماً از نوع آب در روغن (w/o) باشند.

(کنترل دارو، ۹۲)

گزينه ج صحيح است.

  1. پديده وارونگي فاز (pHase inversion) در امولسيون­ ها زماني رخ مي­ دهد که نسبت حجمي فاز پراکنده از ………… حجم کل امولسيون بيشتر شود.

الف)۴۰%              ب)۵۰%               ج)۶۰%                د)۷۰%

(کنترل دارو، ۹۲)

گزينه د صحيح است.

  1. در فرمولاسيون امولسيون­ هاي خوراکي و تزريقي مي­توان از برخي از سورفکتان­ت هاي ………….. استفاده کرد.

الف)آنيوني                        ب)کاتيوني           ج)غيريوني           د)آمفوتريک

(کنترل دارو، ۹۲)

گزينه ج صحيح است.

  1. استرهاي (پروپيل يا دودسيل) اسيدگاليک، در فرمولاسيون ­ها به عنوان ………….. به کار مي­روند.                 الف) طعم دهنده                 ب)جاذب­ الرطوبه

ج)تغييردهنده چگالي                                     د)آنتي اکسيدان

(کنترل دارو، ۹۲)

گزينه د صحيح است.

  1. هموژنايز کردن يک امولسيون سبب کوچک شدن اندازه ذره ­اي فاز پراکنده و …………… ويسکوزيته آن مي­شود.

الف)افزايش                                               ب)کاهش

ج)عدم تغيير                                              د)(بسته به نوع امولسيون) افزايش يا کاهش

(کنترل دارو، ۹۲)

گزینه الف صحیح است.

  1. کف­ های پوستی از لحاظ فرمولاسیون، به­ عنوان ……. تعریف می ­شوند.

الف) محلول هیدرو الکلی                               ب) امولسیون روغن در آب

ج) سوسپانسیون آبی                                     د) محلول آلی

(کنترل دارو، ۹۲)

گزینه ب صحیح است.

  1. ابعاد ذرات فاز پراکنده در یک میکروامولسیون، در چه محدوده ­ای قرار دارد؟

الف) کمتر از یک نانومتر

ب) بین ۱ تا ۱۰۰ نانومتر

ج) بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ نانومتر

د) بیشتر از یک میکرومتر

(فارماسیوتیکس، ۹۳)

گزینه ج صحیح است.

  1. ناپایداری جداشدن امولسیون به دو بخش، که یک بخش نسبت به دیگری غنی­تر از فاز پراکنده باشد، چه نام دارد؟

الف) Creaming      ب) Coalescence      ج) Breaking            د) Cracking

(فارماسیوتیکس، ۹۳)

گزینه الف صحیح است.

  1. کدامیک از روغن­ های زیر برای تهیه یک امولسیون تزریقی مناسب نمی­ باشد؟

الف) روغن پنبه دانه                         ب) روغن سویا      ج) روغن پارافین    د) روغن آفتابگردان

(فارماسیوتیکس، ۹۳)

گزینه ج صحیح است.

  1. امولسیون­ های خوراکی معمولاً به کدامیک از صورت­ های زیر می­ باشند؟

الف) O/W                        ب) W/O             ج) O/W/O           د) W/O/W

(فارماسیوتیکس، ۹۳)

گزینه الف صحیح است.

  1. کدام گزینه در مورد محلول سازی درست است؟

الف) بعد از تشکیل میسل با افزایش غلظت سورفکتانت محلولیت دارو تغییر چندانی ندارد.

ب) در قبل و بعد از غلظت بحرانی تشکیل میسل با افزایش غلظت سورفکتانت محلولیت دارو افزایش شدیدی نشان می­ دهد.

ج) توانایی سورفکتانت ­ها برای انحلال داروها با تشکیل میسل شروع و با افزایش غلظت میسل افزایش می­ یابد.

د) توانایی سورفکتانت­ ها برای انحلال داروها با تشکیل میسل کاهش یافته و با افزایش غلظت میسل تغییر نمی­ یابد.

(فارماسیوتیکس، ۹۳)

گزینه ج صحیح است.

  1. سورفکتانت­ ها دارای کدام ویژگی زیر نمی­ باشند؟

الف) تمایل به آب و چربی                              ب) آمفی فیلیک

ج) آمفی پاتیک                                           د) آمفی پروتیک

(فارماسیوتیکس، ۹۳)

گزینه د صحیح است.

  1. کواسرواسیون (Coacervation) عبارت است از:

الف) جداشدن فاز مایع غنی از پلیمر از محلول پلیمر

ب) حل­شدن پلیمر در حلال مورد نظر

ج) رسوب کردن ذرات پلیمر از محلول آن

د) تشکیل ژل غیرقابل برگشت (ژل دائمی)

(فارماسیوتیکس، ۹۳)

گزینه الف صحیح است.

  1. کدامیک از گزینه­ های زیر دارای پائین­ ترین HLB می­ باشد؟

الف) شوینده ­ها (Detergents)

ب) عوامل ترکننده

ج) امولسیفایرهای روغن در آب

د) عوامل ضدکف (Antifoaming)

(فارماسیوتیکس، ۹۰)

گزینه د صحیح است.

  1. کدام گزینه در مورد ویسکوزیته امولسیون ها صادق نمی ­باشد؟

الف) رابطه خطی بین ویسکوزیته امولسیون و ویسکوزیته فاز خارجی وجود دارد.

ب) با گذشت زمان معمولاً ویسکوزیته افزایش می­ یابد.

ج) افزایش حجم فاز داخلی باعث افزایش ویسکوزیته سیستم می­ شود.

د) پدیده سدیمانتانسیون با افزایش ویسکوزیته امولسیون، افزایش می ­یابد.

(فارماسیوتیکس، ۹۰)

گزینه د صحیح است.

  1. مکانیسم عمل ذرات ریز جامد در پایدارسازی امولسیون­ ها کدام است؟

الف) افزایش کشش بین سطحی آب – روغن

ب) کاهش کشش بین سطحی آب – روغن

ج) کاهش اندازه قطرکهای فاز پراکنده

د) جذب شدن در بین سطح روغن – آب

(فارماسیوتیکس، ۹۰)

گزینه د صحیح است.

  1. چگونه می­ توان از وقوع خامه­ ای شدن (Creaming) در امولسیون­ ها جلوگیری کرد؟

الف) کاهش اندازه ذرات – کاهش ویسکوزیته

ب) افزایش اندازه ذرات – افزایش ویسکوزیته

ج) کاهش اندازه ذرات – افزایش ویسکوزیته

د) افزایش اندازه ذرات – کاهش ویسکوزیته

(فارماسیوتیکس، ۹۰)

گزینه ج صحیح است.

  1. گزینه نادرست را در ارتباط با امولسیون­ ها انتخاب کنید؟

الف) امولسیون­ های روغن در آب بخوبی با آب مخلوط می ­شوند.

ب) امولسیون­ های آب در روغن را براحتی می­توان با پارافین مایع مخلوط کرد.

ج) امولسیون­ های آب در روغن از هدایت الکتریکی بالایی برخوردار می­ باشند.

د) امولسیون­ های روغن در آب از مقاومت الکتریکی پائینی برخوردار می­ باشند.

(فارماسیوتیکس، ۹۰)

گزینه ج صحیح است.

  1. کدام یک در مورد میکروامولسیون ها صحیح نمی باشد؟

الف) اندزه قطرک های آنها بیش از یک میکرومتر است.

ب) آنها سامانه هایی به ظاهر شفاف و به لحاظ ترمودینامیکی پایدار هستند.

ج) آنها را می توان به دو نوع متداول O/W و W/O نهیه نمود.

د) جهت ساخت آنها نیاز به سورفکتانت می باشد.

(فارماسیوتیکس، ۹۰)

گزینه الف صحیح است.

  1. کف های پوستی از لحاظ فرمولاسیون، به صورت ………. می باشد؟

الف) امولسیون روغن در آب

ب) محلول هیدروالکلی

ج) سوسپانسیون آبی

د) محلول غیر آبی

(فارماسیوتیکس، ۹۰)

گزینه الف صحیح است.

  1. کدام گزینه در امولسیون ها صحیح است؟

الف) برای محافظت بهتر نیازی به توزیع نگهدارنده در فاز روغنی نیست.

ب) اگر چگالی مخصوص دو فاز برابر باشد خامه ای شدن (Creaming) تسریع می شود.

ج) در سیستم های فلوکوله بهم زدن شدید باعث افت ویسکوزیته می شود.

د) مطابق معادله آرنیوس در امولیسیون ها افزایش ۱۰ درجه حرارت باعث دو برابر شدن سرعت واکنش های شیمیایی می شود.

(فارماسیوتیکس، ۹۰)

گزینه ج صحیح است.

  1. کدام گزینه در مورد HLB مواد فعال سطحی درست است؟

الف) مواد فعال سطحی با HLB پایین، امولسیون روغن در آب تشکیل می دهند.

ب) مواد فعال سطحی با HLB بالا به عنوان حل کننده کاربرد دارند.

ج) مواد فعال سطحی با HLB بالا امولسیون آب در روغن تشکیل می دهند.

د) مواد فعال سطحی با HLB متوسط به عنوان ضد کف مصرف می شوند.

(فارماسیوتیکس، ۹۰)

گزینه ب صحیح است.

  1. تفاوت RHLB با HLB در چیست؟

الف) RHLB مربوط به روغن و HLB مربوط به سورفکتانت است.

ب) RHLB مربوط به سورفکتانت و HLB مربوط به روغن است.

ج) RHLB مربوط به عامل امولسیون کننده و HLB مربوط به روغن است.

د) RHLB مربوط به صمغ­ها و HLB مربوط به سورفکتانت است.

(آبان, ۹۴)

گزینه الف صحیح است.

  1. صابون­ های آمونیوم و کلسیم به ترتیب چه نوع امولسیونی تولید می ­کنند؟

الف) آب در روغن – روغن در آب

ب) آب در روغن – آب در روغن

ج) روغن در آب – روغن در آب

د) روغن در آب – آب در روغن

(آبان, ۹۴)

گزینه د صحیح است.

  1. در کرم ­های محوشونده (Vanishing creams) کدامیک ازمواد زیر به عنوان امولسیون کننده استفاده می­شود؟

الف) پلی ­اتیلن گلیکول

ب) اسید استئاریک و یک ماده قلیایی

ج) سورفکتانت­ های آمفوتر

د) گلیسریل مونواستئارات خوامولسیون شونده (GMS-SE)

(آبان, ۹۴)

گزینه ب صحیح است.

  1. کدام ناپایداری اگر در امولسیون رخ دهد، برگشت پذیر است؟

الف)PHase separation

ب) Coalescence

ج) Flossulation

د) Cake formation

(آبان, ۹۴)

گزینه ج صحیح است.

  1. در رابطه استوک، در مورد سرعت رسوب ذرات، کدامیک از عبارات زیر صحیح است؟

الف) سرعت رسوب ذرات با دانسیته ذرات پراکنده، رابطه عکس دارد.

ب) سرعت رسوب ذرات با شتاب جاذبه زمین رابطه عکس دارد.

ج) سرعت رسوب ذرات با ویسکوزیته محیط پراکنش رابطه عکس دارد.

د) سرعت رسوب ذرات با اندازه ذره­ای نسبت عکس دارد.

(ارزشیابی, دی۹۴)

گزینه ج صحیح است.

  1. کدامیک از موارد زیر به عنوان سیستم امولسیون کننده در کرم­ های محوشونده (Vanishing Creams)، استفاده می ­شود؟

الف) گلیسریل مونواستئارات خود امولسیون شونده (GMS-SE)

ب) پلی­اتیلن گلیکول

ج) سورفکتانت­های آمفوتر

د) اسید استئاریک و ماده قلیایی

گزینه د صحیح است.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
× چت در واتساپ!!! سلام چگونه می توانیم به شما کمک کنیم؟